İtalya Schengen bölgesine üye ülkelerden biridir. Eğer kişiler İtalya Schengen vizesine sahipse, seyahatlerine İtalya’dan başlamak kaydıyla İtalya Schengen vizesi ile diğer Schengen ülkelerine seyahat edebilirler.
Schengen vizesi, seyahat ettiğiniz Schengen üyesi ülkede maksimum 90 gün kalmanıza olanak tanır. Ancak Schengen vizesine ilk kez başvuran kişilere (istisnai durumlar hariç) kısa süreli vize verilmektedir. İtalya'da vizenin kullanım şekli ve seyahat sıklığı vizenin süresini doğrudan etkilemektedir. Yani bazı durumlarda kişilerin daha uzun süre kalma hakları vardır.
Schengen Vizesi; Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovenya, Slovakya, İspanya, İsveç ve İsviçre .
İtalya'ya seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları İtalya Konsolosluğu, İtalya Büyükelçiliği, vize bilgi merkezleri ve turizm/seyahat acenteleriyle iletişime geçebilirler.
Ankara'daki İtalya Büyükelçiliği ve İstanbul'daki İtalya Başkonsolosluğu, (istisnai durumlar hariç) İtalya vize başvurularını doğrudan kabul etmemektedir. Bu nedenle İtalya’ya kısa süreli (90 gün) seyahat etmek isteyenler İtalyan konsolosluğunun onayladığı vize başvuru merkezlerinde vize işlemlerini tamamlayabilirler. İtalya turist vizesi, İtalya ticari vize, İtalya aile ziyareti vizesi başvuruları da Vize Başvuru Merkezleri üzerinden yapılabilmektedir. Uzun süreli nedenlerle (aile birleşimi, çalışma, eğitim vb.) İtalya'ya seyahat eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, İtalya'da 90 günden fazla kalmalarına izin veren vize türlerine başvurmaları gerekmektedir. Bu kişilerin İtalya konsolosluğuna veya büyükelçiliğine şahsen başvuruda bulunmaları gerekmektedir (vize başvurusu yapmadan önce bu bilgilerin İtalyan konsolosluğu aranarak teyit edilmesi gerekmektedir).
İtalya vizesine başvuran kişilerin vize işlemlerini tamamlamak için parmak izlerini Vize Bilgi Sistemi (VIS) aracılığıyla taraması gerekir. Parmak izi taraması olarak da adlandırılan biyometrik işlem İtalya, Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan. ve Malta. , Norveç Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan gibi birçok ülkede kullanılmaktadır. İlk olarak Ekim 2011'de Afrika'da uygulanmaya başlayan ve daha sonra dünyanın daha geniş bir alanında kullanılmaya başlanan biyometrik süreç, artık Avrupa Birliği (AB) ve Schengen bölgesindeki tüm ülkeler tarafından kullanılıyor.
Biyometrik işleme, Gizlilik Yasası kapsamında yürütülen bir işlemdir. Parmak izi okuyucuyla elin tüm parmaklarının izi alınarak işlem yapılıyor. İtalyan konsolosluğuna vize başvurusu yapan kişilerin biyometrik işlemlerin sorunsuz geçmesi için parmaklarının kesilmediğinden, zarar görmediğinden veya kozmetik amaçlı kına sürülmediğinden emin olmaları gerekmektedir. Fiziksel olarak parmak izi veremeyecek durumda olan kişilerin, ehliyetsiz olduklarını belgeleyen sağlık raporu sunmaları gerekmektedir.
12 yaşın altındaki çocuklar İtalyan konsolosluğu tarafından (kişisel talep olması halinde) biyometriden muaf tutulmaktadır.
Parmak izi ile ilgili fiziksel engelli kişiler biyometriye tabi değildir. Bu gibi durumlarda 10'dan az parmaktan parmak izi alınması mümkün ise maksimum sayıda parmak izi alınır. Ancak parmak izi alma engelinin geçici olması halinde, başvuru sahibinin engel kalktıktan sonraki ilk vize başvurusunda parmak izini ibraz etmesi gerekmektedir.
Krallar, hükümdarlar ve bunların birinci derece akrabaları, üye devlet hükümetlerinin veya uluslararası kuruluşların resmi daveti üzerine seyahat ederken biyometriye tabi değildir.
Devlet ve hükümet başkanları, aileleri ve onlarla birlikte seyahat edenler, uluslararası kuruluşların daveti üzerine resmi geziler sırasında parmak izinden muaf tutuluyor.
Biyometrik veriler 5 yıl süreyle saklanır. Daha önce Schengen vizesi almış olan ve biyometrik verilerini (parmak izi ve fotoğraf) ibraz eden başvuru sahipleri, daha önce VIS'ten aldıkları vizenin fotokopisini ibraz ederek biyometrik süreçten muaf tutulur.
- İtalya vize işlemlerinde kullanılacak pasaportun, vizenin işleme alınabilmesi için en az 2 boş sayfası olması gerekmektedir. Aksi takdirde vize başvurusu yapan kişinin yeni bir pasaport alması gerekmektedir.
- İtalya vize işlemlerinde kullanılacak pasaportun 10 yıldan eski olmaması gerekmektedir.
- İtalya konsolosluğuna vize başvurusunda bulunacak kişiler, vize başvurusunun İtalyan ve Türk resmi tatil günlerine (Paskalya, Şeker Bayramı, Kurban Bayramı, Noel, Yılbaşı/Yeni Yıl yılı) denk gelmesi durumunda dikkatli olmalıdır. . Çünkü resmi tatiller vize işlemlerini normalden daha uzun sürebilmektedir.
- Reşit olmayan kişilerin (18 yaş altı) vize başvurusunu ebeveynleri veya yasal vasileri ile birlikte yapmaları gerekmektedir.
- İtalyan konsolosluğu, vize başvurusu ile ilgili tüm durumlarda başvuru sahibini ek görüşmeye çağırabilir. Konsolosluğun kişiyi görüşmeye çağırması olumsuz olarak algılanmamalıdır. Vize vermek istediği fakat verebilmesi için teyit etmesi gereken konular için görüşmeye çağırmaktadır.